Kraamzorg

In Nederland heeft iedere moeder recht op kraamzorg. 
Een moeder die borstvoeding wilt geven heeft standaard recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Een moeder die kunstvoeding wilt geven heeft standaard recht op 45 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) kraamzorg wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij meer of minder recht hebt op kraamzorg. 


Tijdens de zwangerschap kom ik bij jullie thuis voor een kennismakings- en intakegesprek. In dit gesprek maken we voor ons beiden ruimte om verwachtingen te bespreken zodat ik jullie zoveel mogelijk zorg op maat kan bieden. 


Bij een (thuis)bevalling assisteer ik de verloskundige. Als je onder begeleiding van het ziekenhuispersoneel bevalt en jullie mogen na de bevalling naar huis kom ik bij jullie thuis om de zorg op te starten. In overleg ook s’ avonds en s’ nachts.


Tijdens de kraamperiode observeer, signaleer en rapporteer ik dagelijks de gezondheid van jou en jullie baby('s). Ik adviseer en begeleid bij het geven van borst en/of kunstvoeding. Ik help jullie bij de verzorging van de baby('s), zoals de luier verschonen, baden enzovoorts. In de loop van de week geef ik jullie alle benodigde voorlichtingen en adviezen en geef ik antwoord op al jullie vragen. Uiteraard bied ik ook zorg en geef ik aandacht aan de overige gezinsleden en betrek ze bij de verzorging!
Een kindje krijgen is een zeer bijzondere ervaring, ook als je al eerder kinderen hebt gekregen, daarom bied ik een luisterend oor en let ik erop dat je voldoende rust neemt. 

Ik vind het belangrijk dat jij de eerste dagen na de bevalling de tijd krijgt om te herstellen van de zwangerschap en bevalling en dat jullie alle tijd en ruimte krijgen om jullie te richten op de baby en de nieuwe gezinssamenstelling, zodat jullie een goede basis kunnen leggen voor de hechting met jullie kindje.  
Daarnaast waarborg ik de hygiëne door het dagelijks reinigen van de badkamer en het toilet. Ik voer licht huishoudelijke taken uit. Daarbij verzorg ik ook de gehele gezinswas en vang ik de visite op. 

Kortom ik help jullie op weg zodat we aan het einde van de kraamperiode een fijne basis hebben gelegd en dat jullie met een gezonde dosis zelfvertrouwen klaar zijn voor alle ervaringen die jullie met het  ouderschap mogen opdoen.